Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Briti pociťujú nedostatok pracovníkov na poliach, musia si pomôcť sami

Pomôžme farmárom so zberom úrody, vyzval obyvateľov britský princ Charles.

Britský princ Charles vyzval Britov, aby vyšli do polí a pomohli farmárom so zberom úrody.
"Jedlo si nevyčarujeme, na jeho počiatku sú naši výnimoční farmári a pestovatelia," povedal 71-ročný princ na videozázname, ktorý zverejnil na Instagrame.
"Nepochybujem o tom, že to nebude príťažlivá a niekedy aj náročná práca," dodal Charles, ktorý je sám vášnivým biofarmárom.

Týmito slovami podporil nasledovník britského trónu iniciatívu britskej vlády a poľnohospodárov s názvom Pick for Britain (Zber pre Britániu), ktorej cieľom je počas pandémie koronavírusu pritiahnuť k zberu úrody čo najviac osôb.

Nabádaní na pomoc sú najmä študenti, ktorí by farmárom mohli pomôcť zaplátať dieru, aká v tomto sektore vznikla po tzv. migrujúcich pracovníkoch. Tí v minulosti do Británie na zber úrody dochádzali z iných krajín, čo však teraz nie je možné a hrozí, že nezozbierané ovocie i zelenina začnú na poliach hniť, píše agentúra DPA.

Situáciu už pred pandémiou skomplikoval odchod Británie z EÚ. Mnohí zahraniční pracovníci v poľnohospodárstve, obzvlášť z východnej Európy, v dôsledku brexitu totiž z Británie odišli.

zdroj: Rádio Vlna/TASR