Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Tento rok uplynie 15 rokov od vraždy Daniela Tupého

Študent Univerzity Komenského mal vtedy len 21 rokov. Na toto smutné výročie pravidelne upozorňuje aj Filozofická fakulta UK.

Daniela Tupého zavraždili 4.novembra 2005 na Tyršovom nábreží v Bratislave. Skupina útočníkov ho dobodala na smrť. Univerzita Komenského pripomína, že páchatelia dodnes neboli právoplatne odsúdení a Daniel Tupý neostal jedinou obeťou extrémistického násilia na Slovensku.

Filozofická fakulta Univerzity Komenského na pamiatku ich študenta organizuje už 10. ročník súťaže študentských textov o Cenu Daniela Tupého.

Aké texty môžu študenti posielať?

Je to súťaž textov o násilí, extrémizme a zlyhávaní štátu v oblasti ľudských práv, v minulosti aj v súčasnosti. Podľa slov dekana fakulty Mariána Zouhara práve o týchto témach nás núti uvažovať Danielova tragická smrť a následné pätnásťročné márne čakanie na spravodlivosť.

Kto sa do súťaže môže prihlásiť?

Práce môžu prihlásiť študenti všetkých vysokých škôl zo Slovenska aj zo zahraničia. Termín na ich odovzdanie je 15. september 2020. Tri najlepšie práce budú ocenené finančnou odmenou a budú ich aj publikovať.

Záštitu nad podujatím prevzala verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.
Spoluorganizátormi sú Nadácia Milana Šimečku, iniciatíva Mladí proti fašizmu a Študentská časť Akademického senátu Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

zdroj: Rádio Vlna/TASR