Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Pandémia a domáce násilie

V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu zostali mnohí doma v karanténe a to prinieslo obavy, či nebude stúpať aj domáce násilie.

Obete domáceho násilia kontaktujú Alianciu žien Slovenska menej často ako pred pandémiou.
Potvrdila to jej riaditeľka Katarína Farkašová, ktorá pre Rádio Vlna povedala:

"Celý svet je presvedčený, že toho násilia pribúda a naozaj je to pravda. Tie ženy nemajú možnosť volať, takže zase celý svet vymýšľa ako im ten kontakt umožniť. Boli tu rôzne pokusy cez lekárne, cez obchody atď."

Obete domáceho násilia kontaktujú linky pomoci počas pandémie menej často aj preto, že majú menej možností byť doma osamote a nemôžu si zavolať o pomoc.

Linka pre týrané ženy je prístupná nonstop.
Vykazuje od dvoch-troch volaní denne, až do jedenástich.
Stalo sa aj to, že linka bola, podľa slov Kataríny Farkašovej ticho aj niekoľko dní.
Za Alianciu žien pripomenula:

"Existujú napriek tomu stále právne možnosti. Napr. po akútnom útoku existuje Inštitút vykázania násilníka z obydlia na obdobie 10 dní podľa § 27 Zákona o policajnom zbore a počas tohto obdobia majú možnosť kontaktovať niektorú z takýchto organizácií ako sme my a podať návrh na neodkladné opatrenie."

Ako upozorniť svoje okolie na to, že človek potrebuje pomoc?

Katarína Farkašová odporúča tým, ktorí zažívajú domáce násilie aj počas pandémie, zavolať pomoc, respektíve niekomu povedať (napr. v obchode), že je doma problém a potrebuje kontaktovať políciu:

"Skutočne, ženy sú veľmi vynaliezavé a vedia na koho sa obrátiť. Veľmi často sú to susedy alebo známa predavačka v obchode, kam ju násilník pustí. Je to aj lekárnička, ktorá môže od nej takisto prevziať nejaký lístoček s prosbou o pomoc."

Katarína Farkašová dodala, ako môžu obete domáceho násilia kontaktovať Alianciu žien Slovenska:

"To číslo je všade, to číslo je na každom policajnom oddelení, na internete, kdekoľvek kliknete "násilie" alebo "týrané ženy", resp. "ženy zažívajúce násilie" či "násilie od intímneho partnera". Aliancia žien - kontakty sú väčšinou v abecednom poradí. A ako Aliancia žien, takže to vždy vyskočí."

zdroj: Rádio Vlna