Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Odklad splátok znamená automatický zápis v registri dlžníkov

Povolenie odkladu splácania úveru z dôvodu pandémie sa eviduje v elektronickom registri údajov o spotrebiteľských úveroch v tzv. úverovom registri.

Sylvia Ďatelinková z Inštitútu alternatívneho riešenia sporov - Slovenskej bankovej asociácie tvrdí, že odklad splácania úveru na základe zákona "Lex korona" nezhoršuje kreditnú kvalitu spotrebiteľa.
Záznam v registri dlžníkov má mať len informatívny charakter. Dáta v úverovom registri sa však uchovávajú počas celej doby zmluvného vzťahu a ešte aj päť rokov po jeho skončení.

Niektorí ľudia majú obavy, či im takýto zápis v budúcnosti neprinesie problémy

Môže sa stať, že takýto zápis klienta znevýhodní pri žiadaní o nový úver? Sylvia Ďatelinková pre Rádio Vlna uviedla:

"Nie, povolený odklad splácania úveru z dôvodu pandémie nového koronavírusu nebráni spotrebiteľovi v možnosti čerpania úveru v budúcnosti."

Pre banky však zápis v registri dlžníkov znamená aj informáciu,
že klient mal počas pandémie ohrozený príjem. A preto sa môže stať, že ho v budúcnosti budú považovať za rizikovejšieho.

Výkonný riaditeľ Finančného kompasu Maroš Ovčárik pre Rádio Vlna uviedol:

"Akákoľvek zmena splátkového kalendára bude zachytená v registri úverových dlžníkov. Dôležité však je, akým spôsobom to budú brať banky v budúcnosti. Banky mi deklarovali, že odklady, ktoré boli zrealizované kvôli koronavírusu nebudú brať ako negatívny záznam. To znamená, že to neovplyvní schopnosť v budúcnosti čerpať nové úvery pre ľudí, ktorí využili odklad splátok práve v tomto období."

O odklad už požiadali tisícky Slovákov. Ako pri odklade splátok postupovať? Žiadosť je bezplatná, počas obdobia pandémie je možné ju podať iba jeden krát.

Zároveň je dôležité vedieť, že aj počas odkladu splátok sa úver naďalej úročí a úroky bude treba neskôr zaplatiť. Odklad by sa preto mal využiť len v nevyhnutných prípadoch. Maroš Ovčárik dodal:

"Pre ľudí, ktorí ešte nestratili príjem alebo majú vytvorenú finančnú rezervu v rámci svojho rodinného rozpočtu aspoň na obdobie šiestich mesiacov, čo je odporúčanie mnohých analytikov a poradcov, tak v takom prípade by som ho skôr zatiaľ odporúčal nevyužívať, pretože akýkoľvek odklad splátok neznamená odpustenie splátok."

zdroj: Rádio Vlna