Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Jar sa začala a s ňou sa vo vzduchu zvýšila koncentrácia peľov rôznych stromov a tráv

Môžu si ľudia pomýliť príznaky alergie s príznakmi koronavírusu?

Podľa imunologičky a alergologičky Kataríny Bergendiovej si alergici môžu zameniť bežnú reakciu na peľ, so symptómami nového koronavírusu, ktorý spôsobuje infekčné respiračné ochorenie COVID-19.

Aký je medzi týmito ochoreniami rozdiel ?

Alergická nádcha je podľa imunologičky zápal nosovej sliznice vyvolaný alergénom. Nos, podnebie, hrdlo a oči začínajú svrbieť a následne sa objavujú prejavy ako kýchanie, vodnatý výtok z nosa a jeho upchatie.

K alergickej nádche sa často pridruží aj postihnutie očí, očné spojovky sa môžu zapáliť a opuchnúť. Vyskytujú sa aj mierne zvýšené teploty, pálenie a svrbenie pier a sliznice úst.

Aké sú príznaky vírusového ochorenia ?

Typickými symptómami sú kašeľ, nádcha a zachrípnutie. A také môžu mať aj alergici. Avšak medzi vírusom a alergiami sú kľúčové rozdiely, ktoré by mali zmierniť zbytočnú paniku. Alergie, ktoré sú prehnanou reakciou imunitného systému na cudzie čiastočky, nespôsobujú zimnicu, bolesti tela či zvýšenú teplotu, čo sú typické príznaky nákazy vírusom, napríklad aj ochorenia COVID-19.

Bergendiová doplnila, že pacienti nakazení koronavírusom síce môžu mať upchatý nos, nie je to však typický príznak. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie iba päť percent čínskych pacientov s novým koronavírusom malo upchatý nos a približne štrnásť percent malo bolesti hrdla.

Čo ešte vieme o vírusových ochoreniach?

Vieme, prečo sa šíria tak rýchlo. Dôvodom je nedostatok slnečných lúčov, vitamínov a chlad. Toto všetko oslabuje organizmus ľudí, takže nákaze skôr podľahnú. Ochorenie môže podľa odborníkov skomplikovať dodatočná bakteriálna infekcia, ktorá musí byť spravidla liečená antibiotikami. Pri nedostatočnej regenerácii a opakovanej zníženej odolnosti jedinca sa môže rozvinúť porucha imunity a človek trpí častými infekciami horných dýchacích ciest.

 

zdroj: TASR/Rádio Vlna