Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Slovensko prijalo sériu opatrení v súvislosti s rizikom koronavírusu

Kontroly sú na hraniciach aj na letiskách.

V súvislosti s hrozbou koronavírusu budú od dnešného dňa na medzinárodných letiskách SR vykonávať zdravotnú kontrolu každého pasažieraInformovali o tom zástupcovia štátu po štvrtkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR.

Na hraničných priechodoch, najmä na vstupe do SR z Rakúska, sa takisto budú vykonávať náhodné kontroly cestujúcich, motoristi budú mať povinnosť prechádzať úsekom hraničného priechodu zníženou rýchlosťou, budú sa tiež distribuovať informačné letáky.

Ministerstvo vnútra má o riziku koronavírusu informovať Slovákov, ktorí sa momentálne nachádzajú v zahraničí a možno sa s nimi spojiť prostredníctvom registrovaných SIM kariet mobilných telefónov.

Ako sa pripravujú nemocnice

Pre všetky nemocničné zariadenia platí povinnosť postarať sa o ľudí, ktorí pociťujú príznaky naznačujúce možné infikovanie. Slovenské nemocnice sú schopné zabezpečiť 7700 lôžok na prípadné zvládnutie prípadnej epidémie, ministerstvo obrany takisto vypracovalo projekt umiestnenia dva a pol tisíca pacientov do izolovaného prostredia vo výcvikovom areáli Lešť.

Správa štátnych hmotných rezerv dostane dva milióny eur na zakúpenie a dokúpenie ochranných prostriedkov. V pláne je zakúpiť 148.000 ochranných oblekov a návlekov na obuv, desaťtisíce ďalších ochranných prostriedkov. Rezort vnútra má v koordinácii s ďalšími rezortmi pripraviť aj plán zabezpečenia karantény mesta či obce v prípade vypuknutia epidémie.

Hlavný hygienik Ján Mikas zopakoval, že „nechcú šíriť paniku, je však potrebné zdôrazniť, že okrem opatrení štátnych orgánov a inštitúcií sa musí zodpovedne k tejto situácii postaviť každý občan.“

V tejto súvislosti by preto občania mali zvážiť cesty do oblastí, v ktorých sa koronavírus objavil.

Kde sa dozviete informácie o aktuálnej situácii s koronavírusom

Rezort zdravotníctva v spolupráci s ÚVZ SR pripomína, že situáciu pedantne sleduje a problematiku rieši. Vo všetkých regiónoch fungujú nepretržite call centrá, ktoré poskytujú informácie týkajúce sa situácie na Slovensku, ale aj odporúčania pre osoby, ktoré sa vrátili či sa chystajú do krajín, v ktorých sa koronavírus potvrdil. Rovnako je k dispozícii e-mailová adresa [email protected].

Zdroj: TASR