Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Anémia: 7 potravín, ktoré s ňou bojujú

  • Redakcia

Toto je sedem potravín, ktoré vám pomôžu pri chudokrvnosti.

Čo je anémia?
Anémia je stav, kedy má človek menej červených krviniek, ako je normálne, alebo má v červených krvinkách menej hemoglobínu, ako je bežné. V oboch prípadoch putuje krvným obehom znížené množstvo kyslíka.
Aké sú príznaky anémie?
Bežné príznaky sú ovplyvnené zníženým množstvom kyslíka v tele. Medzi ne patrí únava, málo energie (letargia), pocit na odpadnutie, a dýchavičnosť. Menej časté príznaky zahrňujú bolesti hlavy, búšenie srdca, zmeny chuti a zvonenie v ušiach. Tiež môžete vyzerať bledo.

7 účinných potravín v boji proti anémii
1. Mandle
Mandle obsahujú dôležité živiny, vrátane vitamínov a železa, ktoré môže liečiť anémiu. Tieto živiny pomáhajú k zvýšenej produkcii hemoglobínu.
2. Červené mäso
Červené mäso je veľký zdroj hem železa, ktoré telo dokáže oveľa jednoduchšie vstrebať. Podľa niektorých výskumov hovädzie mäso plní viac než 600% dennej potreby železa v tele. Morské plody a ryby sú rovnako účinné v boji proti anémii. Losos, tuniak, ustrice a slávky sú plné železa.
3. Granátové jablká
Granátové jablká obsahujú vitamíny, železo, vlákninu a draslík, s ktorým môžete udržať zdravý krvný obeh.
4. Med
Med je veľmi užitočný pre celé telo. Okrem železa obsahuje aj horčík a meď, ktoré zvýšia úroveň hemoglobínu v tele. Pohár čerstvej citrónovej šťavy zmiešanej s medom každé ráno môže účinne bojovať proti anémii.
5. Špenát
Špenát obsahuje okrem železa aj vitamíny A, B, C a E, minerály ako vápnik a antioxidanty, ako je beta-karotén. Ostatná listová zelenina, ako je kel, žerucha a senovka má rovnaké výhody.
6. Paradajky
Paradajky sú skvelá zelenina bohatá na vitamín C a lykopén. Vitamín C v paradajkách pomáha pri vstrebávaní železa.
7. Červená repa
Červená repa tiež účinne bojuje proti anémii. Je bohatá na železo, ktoré pomáha pri oprave červených krviniek. Červená repa môže byť konzumovaná v šaláte, alebo uvarená s inou zeleninou.
Zdroj: info.sk