Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Túžite letieť na Mesiac? Už nebudete

  • Redakcia

O vesmírnej misii sníva nejeden chlapec, ba i dievča. Niektorým z nás to vydrží aj do dospelosti. No astronauti, ktorí na Mesiaci boli, by naň už asi nešli.

Mesiac je jedinou prirodzenou družicou našej planéty. Udivuje, inšpiruje, no spôsobuje aj zdravotné komplikácie. Keď sa astronauti misie Apollo 17 vrátili na Zem, sťažovali sa na zdravotné problémy. Bolelo ich hrdlo a slzili oči. Jeden z členov posádky Harrison Schmitt to nazval výstižne lunárnou sennou nádchou a trvalo aj niekoľko dní, kým príznaky úplne zmizli. Dôvodom bol mesačný prach.
Ten vyzerá na prvý pohľad neškodne. Má jemnú štruktúru, ktorá sa ale pri pohľade cez mikroskop javí ako sklenená triešť. Astronautom dokonca poškodil podrážky na topánkach, skafandre a dokázal poškriabať aj vákuové tesnenie na odber vzoriek.
Možné riziká vdýchnutia mesačného prachu vedci približne poznajú. Zo simulácií vyplynulo, že ak by bol človek dlhodobo vystavený jeho pôsobeniu, mohlo by dôjsť k výraznému poškodeniu pľúc či dokonca mozgových buniek.
(r)
Zdroj:TASR, zdroj fotografie: shutterstock