Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Vďaka týmto radám sa budete cítiť lepšie a šťastnejšie

  • Redakcia

Nedávno sme si pripomenuli Svetový deň duševného zdravia. Síce sa to nezdá, ale psychických porúch prudko pribúda. Čo s tým robiť?

Problémy duševného zdravia sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie jednou z hlavných príčin zlého zdravotného stavu. Ešte horšie je, že 75% populácie sa cíti bez energie a motivácie. Od toho je to k duševnej chorobe už veľmi blízko.
Odborníci preto zostavili niekoľko aktivít, ktoré môžu psychický stav zlepšiť. Medzi nimi je napríklad spísanie si zoznamu vecí, za ktoré sme vďační. Je totiž dôležité vnímať pozitívne stránky našich životov. V súčasnom zhone na to často zabúdame.
Pomôcť môže aj nadviazanie medziľudských vzťahov. Sme čoraz viac izolovanejší, a to dobré nie je. Nedostatok sociálneho kontaktu vyvoláva depresiu. Zabúdať by sme nemali ani na pohyb a strečing celého tela. A to v hociktorej časti dňa. Strečovanie znižuje stres a pomáha aj našej chrbtici.
Na záver nezabudnime na jedálny lístok. 90-95% zložiek serotonínu totiž vzniká v tráviacom trakte. Jesť by sme mali celozrnné pečivo, zeleninu, ovocie, orechy, vajcia a netučné mäso.
(r)
Zdroj fotografie: shutterstock