Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Takto rozoznáte chrípku od prechladnutia

  • Redakcia

Čakárne sa plnia ľuďmi, ktorých trápia príznaky veľmi podobných ochorení. Prechladnutie a chrípka však nie je to isté.

Chrípková sezóna by mala podľa odhadu Úradu verejného zdravotníctva potrvať do konca apríla. Niekedy je však náročné rozlíšiť chrípku od iných respiračných infekcií a mnoho ľudí si ju mýli so silným prechladnutím.
Chrípka má náhly nástup príznakov a sprevádza ju vysoká teplota - 38 stupňov Celzia. Na začiatku ochorenia je typická bolesť kĺbov, silná bolesť hlavy a bolesť svalov. Chrípka sa prejavuje suchým a dráždivým kašľom, zimnicou a triaškou. Po 48 hodinách môže prísť nádcha a bolesť hrdla, vysvetľuje ÚVZ.
Ak sa choroba neskomplikuje, tieto príznaky po troch až piatich dňoch odznejú, hoci únava a slabosť môžu pretrvávať dlhšie. K úplnému uzdraveniu zväčša dôjde po dvoch až štyroch týždňoch od prvých príznakov.
Príznaky prechladnutia sú nádcha, kýchanie, slzenie očí a podráždené hrdlo. Prechladnutie je obmedzené na horné dýchacie cesty, nie je sprevádzané vysokou teplotou, bolesťami kĺbov a svalov. Príznaky bežného prechladnutia trvajú kratšie a komplikácie ako zápal pľúc sa vyskytujú zriedka, uvádza Úrad verejného zdravotníctva.
(r)
Zdroj: TASR
Zdroj fotografie: shutterstock