Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Odpovede profesionálneho pilota na otázky bojazlivých cestujúcich

  • Redakcia

Letecká doprava patrí štatisticky k tej najbezpečnejšej. Napriek tomu sa jej mnohí nevysvetliteľne boja a nástup do lietadla je pre nich hororovým zážitkom.

Profesionálny pilot Chris Foster však zodpovedal pre Liverpool Echo najčastejšie otázky ustráchaných pasažierov. Určite sa medzi jeho odpoveďami nájde aj tá, ktorá vás upokojí. Veď lietania sa bojí jeden človek zo šiestich, čo nie je málo.
Z odpovedí je napríklad zrejmé, že turbulencia môže poslať k zemi v skutočne ojedinelých prípadoch. Šanca, že sa tak stane je skutočne mizivá. Turbulencie sú ako výtlky na bežnej asfaltovej ceste. Nie sú príjemné, no lietadlá sú konštruované tak, aby odolali takým turbulenciám, ktoré si nedokážeme ani predstaviť.
Dnešné lietadlá odolávajú aj strašidelným bleskom. Podľa profesionálneho pilota ide o fyzikálne zákony, takže sa nemusíme obávať ani búrok. Navyše, piloti disponujú modernými prístrojmi, ktoré ich vedia včas upozorniť na silnú búrku. Následne sa jej dokážu včas vyhnúť.
Strach by sme nemali mať ani z toho, ak by došlo k náhlemu zhoršeniu zdravotného stavu pilota. Vždy je s kapitánom na palube druhý pilot, ktorý presne vie, čo má robiť. Rovnako ako palubný personál.
(r)
Zdroj fotografie: shutterstock