Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Dámy, táto choroba pre vás nesmie byť tabu

  • Redakcia

Rakovina prsníka. Dve slová, ktoré znejú hrozne. No včasnou diagnostikou sa šanca na jej vyliečenie zvyšuje. Navyše, na toto má každá žena po 40-ke nárok.

O rakovine prsníka sa podľa onkologičky často nehovorí. Primárka Preventívneho centra Onkologického ústavu svätej Alžbety v Bratislave Alena Kállayová hovorí, že aj v súčasnosti o chorobe tradujú neuveriteľné archaizmy.
"Vyššia pravdepodobnosť jej vzniku je u žien po päťdesiatke, ale postihuje aj mladšie ženy. Vzniká pomaly a nenápadne. Najskôr žena nemá žiadne príznaky a v tomto štádiu je rakovinu schopná odhaliť preventívna mamografia," priblížila Kállayová. Na tú má podľa zákona o zdravotnej starostlivosti právo každá žena od 40 do 69 rokov.
Rakovina sa zvykne prejaviť ako ako hrčka v prsníku. Preto sa odporúča vykonávať pravidelné samovyšetrenia. "Ak žena zistí zmenu v prsníku, mala by sa hneď obrátiť na svojho praktického lekára alebo gynekológa. Dôležité je, aby vyšetrenie urobili čo najskôr a žena sa nemusela zbytočne stresovať," vysvetlila pre TASR lekárka.
(r)
Zdroj: TASR
Zdroj fotografie: shutterstock