Zavrieť [x]
Zavrieť [x]
Playlist

hraných skladieb

  • {{ song.title }}

    {{ song.author }}

    Album {{ song.album }}

    {{ song.time }}

Zavrieť [x]
Texty
Zavrieť [x]
Podcasty

Novinky

Pred 41 rokmi sa opäť raz prepísali dejiny medicíny. O akú veľkú vec išlo?

  • S H

Zelený štvrtok vyšiel dátumovo na 28. marec. V tento deň neoslavujú len Sone.

Milé Sone, ak vám to dnes ešte nikto nepovedal, všetko najlepšie k meninám. 

Vráťme sa do roku 1983, kedy sa opäť raz prepísali dejiny medicíny. Rakúskemu lekárskemu tímu v Innsbrucku sa podarila prvá úspešná transplantácia pečene a kostnej drene na svete. A to sú veľké veci. 

Je to zároveň 65 rokov, čo mal v New Yorku premiéru film "Niekto to rád horúce". Zahviezdila v ňom one and only - Marilyn Monroe. Mimochodom, Marilyn Monroe mala vo filme veľký problém hovoriť repliky správne, a tak jej kolegovia stávkovali, koľko záberov bude potrebovať na to, aby natočili jednu scénu. My tomu hovoríme - som gupka. 

A spomeňme ešte jednu blondínku, ktorá má čo dočinenia so skladbou Radio GagaLady Gaga dnes oslavuje 38 rokov a umelecké meno má práve vďaka tejto skladbe, ktorou sa inšpirovala. A tiež to v jej prípade vyzerá na sľubnú kariéru. 

88-mičku má oddnes český herec a režisér Zdeněk Svěrák. Mimochodom, bývalý učiteľ, keďže dnes máme aj Deň učiteľov. Otextoval napríklad skladbu Holubí dům a napísal scenár k takým úspešným filmom, ako je Marečku, podejte mi pero!, Vrchní, prchni!, Vesničko má středisková, Obecná škola či oscarový film Kolja.